Støtte

GARANTIPOLICY
KONTAKTINFORMASJON
FAQ
ABS360
VERKTØY
Extra


Skiltnummer:

Er du på jakt etter felger til en bestemt bil? Skriv inn skiltnummer og vi vil vise deg felger som passer!
Skiltsearch_rim
ABS Wheels Logo
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din surfeopplevelse, vise personlig tilpassede annonser eller innhold og analysere vår trafikk. Ved å klikke "Godta alle" samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Informasjonskapselspolicy
Aksepter
Avvis
Juster

PCD - Pitch Circle Diameter

Når man leter etter nye felger til bilen sin, kommer man over mange tekniske termer og forkortelser. En slik forkortelse er PCD. Dette er en forkortelse for den engelske termen "Pitch Circle Diameter" og er synonymt med bultsirkel eller bultmønster. Dette verdien kan skrives på forskjellige måter, for eksempel:

5x112
5-112
5/112

Antall bolter

Men uansett hvordan det er skrevet, leses det på samme måte. Det første tallet (5 i eksempelet ovenfor) representerer hvor mange bolter hvert nav har. I kommersielle kjøretøy er det vanligvis 4, 5, 6 eller 8 bolter. 4 eller 5 bolter er absolutt mest vanlig, mens 8 bolter nesten utelukkende finnes på større kjøretøy.

4-bolt
4
5-bolt
5
6-bolt
6
8-bolt
8

Sirkeldiameter

Det andre tallet (112 i eksemplet ovenfor) er bultmønsterets diameter i millimeter. Det er diameteren av den imaginære sirkelen som hullene danner.

pcd-ring-4
pcd-ring-5
pcd-ring-6
pcd-ring-8

Å måle bultmønsteret

Hvis navet har et jevnt antall bolter (4, 6 eller 8), måler du fra midten til midten av to bolter/hull som står rett overfor hverandre (se bildet nedenfor). Denne målingen i millimeter er bultmønsterdiameteren.

Det er litt vanskeligere å måle bultmønsteret på en felg eller en nav med et oddetall bolter/hull (for eksempel 5 bolter). Her er det ingen hull som er direkte motsatt hverandre. Men det finnes en enkel metode: Du kan måle fra midten av et hull til bakkanten av et hull på den motsatte siden (se bildet nedenfor).

Måle-4
Måle-5
Måle-6
Måle-8

Eksempel

I eksempelet nedenfor ser vi en sett med felger. For å finne ut hva disse felgene har som PCD, begynner vi med å telle antall bolthull, 5 stykker i dette tilfellet. Deretter måler vi bultmønsterdiameteren med metoden som er beskrevet ovenfor. På denne felgen kan vi lese at den er 112 mm.

Dette gir oss et bultmønster på 5x112.

5-bolt-eksempel
112mm-eksempel

PCD verktøy


Tilbakestill

ABS360 - Patent, innovasjon og design

ABS360 er en revolusjonerende navkappe som gjør det mulig for felgentusiaster å bruke den samme felgen på flere forskjellige biler. ABS360 er en beskyttet og patentert svensk oppfinnelse som for øyeblikket lisensieres til flere felgprodusenter over hele verden. Navkappen styrker felgen og er TÜV-godkjent, noe som betyr at den har bestått bransjens strengeste sikkerhetskrav. Du kan lese mer om ABS360 her.

Hvordan vet jeg hva bultmønsteret på min bil er?

Det står vanligvis i bilens instruksjonsbok. Hvis du ikke har tilgang til instruksjonsboken, kan du bruke verktøyet på denne siden for å finne bultmønsteret på din bil.

Er det bare bultmønsteret som avgjør om en felg passer?

Nei, andre mål som innpress (ET) og felgens senterhull (CB) spiller også en rolle.

Kan felgens bultmønster endres?

Ja, på en felg med ABS360-systemet kan navkappene trykkes om. Dette gjør det mulig å endre bultmønsteret.